random_image1.jpg

 

Γνωρίστε τους Δελφούς με έναν διπλωματούχο ξεναγό

Ρωτήστε μας

Τηλέφωνο: 694 8181084

Πληκτρολογήστε τους χαρακτήρες που εμφανίζονται

Demo Post

Χτισμένοι στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού, οι Δελφοί αποτέλεσαν για αιώνες το ξακουστότερο μαντείο του αρχαίου κόσμου. Έλληνες αλλά και προσκυνητές διαφόρων εθνικοτήτων έφταναν εδώ, στο ιερό του Απόλλωνα, με την προσμονή να πάρουν χρησμό, δηλαδή απάντηση-πρόβλεψη από το στόμα της ιέρειας Πυθίας η οποία μιλούσε έχοντας μέσα της το πνεύμα του ίδιου του θεού.

Η μεγάλη ακμή του μαντείου τοποθετείται ανάμεσα στον 8ο και 5ο π.Χ αιώνα, περίοδο κατά την οποία οι Δελφοί, θεωρούμενοι ως κέντρο γνώσης και θεϊκής σοφίας, Ομφαλός δηλαδή του κόσμου, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Οι Δελφοί ονομάστηκαν ιερό πανελλήνιο καθώς αποτέλεσαν τόπο λατρευτικό και σημείο αναφοράς για κάθε Έλληνα, ενώ απόδειξη  του συλλογικού χαρακτήρα του ιερού είναι και η ίδια η διαχείρισή του από την Αμφικτιονία, ένωση-ομοσπονδία διαφορετικών ελληνικών φυλών.

Ο πανελλήνιος χαρακτήρας των Δελφών επιβεβαιωνόταν κάθε τέσσερα χρόνια όταν από κάθε γωνιά του ελληνικού κόσμου συνέρρεαν εδώ χιλιάδες προσκυνητές προκειμένου να παρακολουθήσουν τα Πύθια, τους αγώνες δηλαδή που έφερναν στους Δελφούς τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες και αθλητές της εποχής.

Κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ο κύκλος του ιερού αρχίζει σταδιακά να ολοκληρώνεται. Με την απαγόρευση της αρχαίας λατρείας στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. το μαντείο θα σιγήσει για πάντα. Οι μνήμες σιγά-σιγά θα σβήσουν ενώ ο ναός και τα άλλα λαμπρά οικοδομήματα θα καταρρεύσουν και θα σκεπαστούν από πέτρες και χώματα, αποτέλεσμα των δυνάμεων της φύσης αλλά και της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Σχεδόν μία χιλιετία αργότερα, οι Ευρωπαίοι επισκέπτονται την Ελλάδα, υπόδουλη τώρα στην Οθωμανική αυτοκρατορία, αναζητώντας τους τόπους όπου άνθισε ο ελληνικός πολιτισμός. Οι Δελφοί μπαίνουν στη σύγχρονη εποχή. Μετά από περιορισμένες σε έκταση αρχαιολογικές έρευνες στα μέσα του 19ου αιώνα, το ελληνικό κράτος θα παραχωρήσει τελικά στην Γαλλική αρχαιολογική Σχολή τα δικαιώματα ανασκαφών οι οποίες θα ξεκινήσουν το 1892. Η αρχαιολογική σκαπάνη στους Δελφούς έφερε στο φως ευρήματα απρόσμενα και εντυπωσιακά, ενώ φαίνεται ότι η δελφική γη κρατά πολλές ακόμη εκπλήξεις για τους αρχαιολόγους του μέλλοντος.

Ο σημερινός επισκέπτης των Δελφών κυριολεκτικά μαγεύεται από την ομορφιά του ανέγγιχτου φυσικού τοπίου ενώ εντυπωσιακός είναι και ο βαθμός διατήρησης πολλών μνημείων του ιερού όπως το θέατρο και το στάδιο. Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αρχαιολογικοί χώροι του ιερού της Αθηνάς Προναίας αλλά και του Γυμνασίου, σε κοντινή απόσταση από το τέμενος του Απόλλωνα. Το μουσείο τέλος των Δελφών φιλοξενεί τα ευρήματα των ανασκαφών ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν η Σφίγγα των Ναξίων, οι δίδυμοι αρχαϊκοί κούροι από το Άργος και βέβαια ο διάσημος Ηνίοχος.

Γνωριμια

Γεννήθηκα στους Δελφούς στην Ελλάδα, είμαι αρχαιολόγος και πιστοποιημένος ξεναγός στην Ελληνική, Αγγλική και Γαλλική γλώσσα. Προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, την ευρύτερη περιοχή και την υπόλοιπη Ελλάδα.

facebook twitter Linkedin

Διευθυνση

Δελφοί
Αθήνα
Ελλάδα

Τηλεφωνο

+30 694 8181084

viberWhatsapp

Στειλτε e-mail

 

gmalissos@gmail.com

malissosg@hotmail.com

Θα σας απαντήσω εντός 24 ωρών.